Leksikon Ledang

Setelah kehilangan isteri dan anak perempuannya, Datuk Isman Hijjaz sanggup melakukan apa saja untuk menyelamatkan nyawa anak lelakinya yang sedang sakit tenat. Hartawan itu menubuhkan sebuah makmal khas untuk menjalankan penyelidikan, mencari penawar untuk anaknya. Dr. Ching Huat adalah saintis terkemuka negara yang dipikat Datuk Isman untuk menerajui kumpulan penyelidik di makmal tersebut.

Datuk Isman telah lama mengkaji manuskrip purba dan yakin bahawa ada kod rahsia tersembunyi dalam kisah peminangan Puteri Gunung Ledang oleh Sultan Melaka. Memecahkan kod rahsia ini akan membawa mereka kepada penawar segara penyakit.

Seorang pembalak haram telah menemukan sebiji geliga yang dijualnya pada harga yang tinggi pada Datuk Isman. Dr. Ching Huat percaya maklumat dalam geliga itu beserta kod rahsia Puteri Gunung Ledang bakal menrungkai misteri untuk mendapatkan penawar untuk penyakit anak Datuk Isman. Sejurus kemudian, penduduk di kampung berhampiran kawasan pembalakan tersebut diserang penyakit misteri yang meragut ramai nyawa.

Kementerian Kesihatan mengerahkan sekumpulan pegawai kesihatan ke kampung tersebut untuk menyiasat punca penyakit misteri tersebut dan membendungnya daripada merebak. Dayang dan Zack adalah antara saintis muda bijak yang diarahkan ke kampung tersebut.


Zack diperdaya oleh Dayang dan dibawa ke makmal Datuk Isman. Akhirnya mereka berjaya memecahkan kod rahsia Puteri Gunung Ledang. Malangnya, Datuk Isman sebenarnya ada agenda rahsia yang akan mengorbankan nyawa yang tidak berdosa.

Saya kagum dengan kepintaran penulis menukilkan sebuah kisah fiksyen sains berdasarkan lajenda Puteri Gunung Ledang. Rugi kalau anda tak baca novel hebat ini. Tak hairanlah ia tersenarai dalam “100 Novel Melayu Yang Wajib Dibaca“. Dapatkannya di sini.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply